Kun internetistä tuli -90 ja 2000-lukujen taitteessa yhä suositumpi, koettiin ikävä ilmiö, kun yhtäkkiä kaikki digitaalinen informaatio tuli kaikkien saataville ja tilannetta käytettiin hyväksi varastamalla ja jakelemalla laittomasti toisten ihmisten omaisuutta tai tietosuojalakien nojalla suojattua materiaalia. Tältä eivät säästyneet muusikot, valokuvaajat, elokuvien tekijät eivätkä kirjailijatkaan.
Onneksi tähän asiaan on tullut muutos, mutta vielä tänä päivänä useille ihmisille on epäselvää, että miten nuo tekijänoikeusasiat oikein toimivat. Toki vieläkin näkee räikeitäkin rikkomuksia ja itsekin olen törmännyt usein omiin kuviini mitä erikoisimmissa paikoissa.

Perussääntö on tietysti se, että mikä ei ole sinun oma, et voi sitä käyttää ilman lupaa VAIKKA pystytkin sen lataamaan netistä ilmaiseksi. Jos näet kivan ja itsellesi hyödyllisen kuvan netissä, ota aina yhteyttä valokuvaajaan ja kysy voitko saada kuvan käyttöösi. On kohteliasta kysyä samalla kuinka paljon kuvaaja veloittaa kuvan käytöstä. Jotkin harrastevalokuvaajat antavat kuviaan ilmaiseksi käytettäväksi sillä ehdolla että kuvaajan nimen mainitsee. Mutta silti kuvaajien kalusto maksaa usein melkoisesti ja ja hyvät kuvat eivät useinkaan synny kuin taikasauvaa heilauttamalla vaan vaativat opiskelua, suunnittelua ja aikaa sekä vaivaa. Sen takia on reilua tarjota rahaa kuvista. Ethän itsekään halua tehdä työtä ilman korvausta. Jos et löydä kuvaajan tietoja tai yhteystietoja sivulta, ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään ja kysy heiltä kuvaajan yhteystietoja.
Samat pätevät tietysti myös muuhun digitaaliseen materiaaliin kuten musiikkiin ja videoihin.

On kuitenkin olemassa paljon tahoja, jotka jakelevat valokuvia, kuvitus kuvia, videoita, äänitiedostoja, yms. teostovapaasti joko ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Näiden aineettomien omaisuuksien hinta koostuu useammasta osasta, itse tiedoston hinta painettuna tai digitaalisena antaa oikeuden pelkästään käyttää tiedostoa omiin henkilökohtaisiin tarkoituksiin, esim. kuunnella musiikkia, katsella kuvia tai tulostaa niistä omalle seinälle taulun. Niitä ei saa kuitenkaan julkaista tai levittää eteenpäin digitaalisina tai kosketeltavina tuotteina. Näistä esimerkkeinä voi olla valokuvaajan palvelut tai jos ostat äänilevyn joko digitaalisesti tai ihan kiekkona. Voit nauttia kuvista tai musiikista, mutta et saa jaella niitä eteenpäin. Toki voit ostaa ylimääräisiä tulosteita kuvista ja antaa sukulaisille, mutta et saa teettää valokuvaajan ottamista kuvista tulosteita myyntiin tai myydä tai antaa digitaalisia versioita kuvista.

Voit ostaa tai saada digitaalista materiaalia ns. royalty vapaasti (royalty free), eli niin, että olet ostanut tai saanut julkaisuoikeuden tiedostoon. Musiikin osalta puhutaan teostovapaasta materiaalista. Musiikin osalta Gramex on tehnyt järjestelmän, että aina kun julkaistaan tai soitetaan teostosuojattua musiikkia, maksetaan siitä korvaus artisteille. Gramex kerää nämä teostomaksut käyttäjiltä ja tilittää ne sitten artisteille. Vaikka esim. valokuvien osalta ei ole samanlaista systeemiä, periaate on kuitenkin sama, vaikka olet ostanut valokuvan, jos sinulla ei ole julkaisuoikeutta, et voi sitä pistää omille kotisivuillesi. Useimmat valokuvaajat toki kertovat sopimuksessaan ja ehkä myös verkkosivuillaa ottamiensa kuvien julkaisuoikeuksista.
Valokuvien osalta löytyy paljon kuvapankkeja, joista voi ladata maksua vastaan tai ilmaiseksi kuvia. Kuvaajat, jotka ovat antaneet kuviaan näihin kuvapankkeihin, ovat sitoutuneet siihen, että heidän kuviaan saa julkaista.
Samoin musiikille ja videoille löytyy vastaavia jakelupaikkoja. Hakukoneet löytävät monia vaihtoehtoja hakusanoilla ”free photos”, ”royalty free photos”, ”free music” tai vastaavilla suomenkielisillä hakusanoilla ”ilmaisia kuvia”, ”teostovapaata musiikkia” jne.

Huomioi kuitenkin sopimus- tai lisenssiehdoista, että voiko materiaalia käyttää kaupallisiin projekteihin. Osa näistä palveluista antaa käyttää kuvaa vapaasti vain henkilökohtaisessa käytössä esim. omille kotisivuille, mutta niitä ei saa käyttää asiakastöihin, joista peritään maksua. Toisinaan kaupallisen käytön oikeuksista maksetaan hieman enemmän.
Digitaalista materiaalia voi toki ostaa myös jälleenmyyntioikeuksin, jolloin sitä voidaan sopimusehtojen mukaan jakaa eteenpäin. Usein näissä sopimuksissa vaaditaan, että materiaalista pyydetään jonkunlaista maksua, ettei niitä jaeta ilmaiseksi. Muuten materiaali voi levitä hieman holtittomasti ja muut jälleenmyyjät kärsivät tästä.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että omille nettisivuille voidaan löytää paljon käytettävissä olevaa materiaalia materiaalipankeista ja luvan kanssa voidaan käyttää mitä materiaalia tahansa. Ja toisin päin, ilman lupaa ei saa käyttää mitään materiaalia! Tarkista siis aina saako materiaalia käyttää.